Quantcast
Channel: Venlo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10286

Lezing over baanbrekend onderzoek naar watermolenlandschappen in Limburg

$
0
0

Roermond – 29-0202-16 – Een werkend rad van een watermolen, een kabbelende beek. Voor menig voorbijganger is het een lust voor het oog.

In het stroomgebied van de Maas stonden ooit maar liefst 450 watermolens, waarvan zo’n vijftig in Limburg. De rol die watermolens speelden en soms nog spelen in de vorming van het landschap is volgens de gastspreker dr. Hans de Mars volkomen vergeten. Tijdens het Jaar van de Limburgse molens organiseert Het Gilde van Vrijwillige Molenaars samen met de Molenstichting Limburg op woensdagavond 9 maart vanaf 20.00 uur in het Witte Kerkje, Voorstad Sint Jacob 72, in Roermond een lezing voor jong en oud. Voor mannen en vrouwen met interesse voor techniek, erfgoed, historie en mensen. Kortom, iedereen is van harte welkom!

Tijdens de informatieavond ontmoet je niet alleen Limburgse ‘mulders’ maar zal dr. Hans de Mars, werkzaam bij Royal HaskoningDHV, als samensteller van het baanbrekend onderzoek uitgebreid ingaan op het unieke rapport Watermolenlandschappen dat hij in 2014 presenteerde tijdens  de Avond van de Limburgse Molens. Inmiddels heeft hij aan deze Europese primeur weer nieuwe kennis toegevoegd, zoals de noodzakelijkheid van een molenpaspoort voor iedere Limburgse watermolen. Watermolens zijn in de ogen van dr. Hans de Mars dan ook geen objecten, maar landschapssystemen waarin cultuur, natuur en erfgoed in beekdalen al eeuwenlang met elkaar verweven zijn. De watermolens zorgden bijvoorbeeld voor stuwing en daarmee voorkwamen ze verdroging bovenstrooms. Bepaling en waardering van de invloedsfeer van watermolens in beekdalen en de noodzaak van een watermolenpaspoort zullen tijdens de bijeenkomst uitgebreid aan bod komen. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Wil je meer weten over de opleiding tot vrijwillig molenaar? Kom dan ook op 9 maart naar deze gratis avond in het Witte Kerkje in Voorstad Sint Jacob in Roermond of neem contact op met het Gilde van Vrijwillige Molenaars via het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond (T 0475-399 299 of E info@limburgsemolens.nl). Voor meer informatie kunt u ook altijd terecht op de website www.limburgsemolens.nl.

Het bericht Lezing over baanbrekend onderzoek naar watermolenlandschappen in Limburg verscheen eerst op Venlo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10286